duminică, 7 noiembrie 2010

FESTIVALUL ANUAL DIWALI !

Diwali, festivalul hindu al luminilor, este cel mai popular dintre toate festivalurile din Asia de Sud. Este, de asemenea, o ocazie de sărbătoare de Adepţi ai Jainismului şi Sikh-ismului. Festivalul Diwali se extinde peste cinci zile. Din cauza de lumini, focuri de artificii şi dulciuri implicate, este festivalul cel mai favorit al copiilor.
Festivalul sărbătoreşte victoria binelui asupra răului, luminii asupra întunericului şi cunoştinţei asupra ignoranţei, deşi legendele reale care decurg in cadrul festivalului sunt diferite, în diferite părţi ale Indiei.
India a rezumat moderne sensuri ale festivalului, indiferent de explicaţiile mitologice preferate, ca festival al luminilor. Intr-adevăr, referindu-ne la standarurile zilei de azi, festivalul exprima o reafirmare a speranţei, un angajament reînnoit de prietenie şi bunăvoinţă, şi o celebrare religios simpla – cu referire directa la bucuriile vieţii.
Diwali – ca festival – este o sarbatoare stabilită de calendarul hindu, aşa că variază în calendarul de Vest. Este de obicei, anual in luna octombrie sau noiembrie. Diwali este un festival de Anul Nou în calendarul Vikrama, deci în cazul în care acesta cade în noaptea de lună nouă, va fi în luna Kartika.
Oamenii de afaceri vad in acest festival o zi favorabila pentru a începe un an fiscal, din cauza ca nou festival este asociat cu Lakshmi, zeita averii si bunastarii. Diwali este de asemenea folosit pentru a sărbători cu succes o recoltă – ultima din an.
Numele festivalului vine de la cuvântul Dipavali - din sanscrita, sensul fiind de lumini. Diwali este cunoscut ca festival al luminilor deoarece casele, magazinele şi locurile publice sunt decorate cu lămpi de lut si de petrol mici, numite diyas. Aceste lămpi, care sunt în mod tradiţional alimentate cu ulei de muştar, sunt aşezate în rânduri la ferestre, uşi şi clădiri, iar prezenta acestora in afara caselor este cu sensul de a decora. Lămpile sunt aprinse pentru a ajuta zeiţa Lakshmi de a găsi drumul ei spre casele oamenilor. Ei sărbătoresc, de asemenea, una dintre legende Diwali, care povesteste despre returnarea lui Rama si Sita în împărăţia lui Rama, după paisprezece ani de exil. În India, lămpile cu petrol sau candelele cu fitil sunt de multe ori puse apoi sa pluteasca peste râul Gange – si este considerat ca un semn bun, dacă lampa reuseste sa parcurga drumul peste rau fara a se stinge.
Din punct de vedere al legendelor, unele legende arată triumful binelui asupra răului şi spun despre distrugerea a doi monstri care sunt asupra omenirii. Demonul Narakaasura a fost regele rău de Pragjyotishpur, în apropiere de Nepal. El a domnit cu teroare, a răpit 16000 fiice ale zeilor şi a furat cerceii zeitei Aditi, mama zeilor. Zeii au cerut Lordului Krishna ajutorul şi, după o luptă puternica, acesta a ucis demonul, a eliberat fetele şi a recuperat cerceii . Dupa salvarea a 16 mii de fete, acesta este declarat a fi legendar prin originea povestii prin care Lord Krishna a avut 16.000 de neveste. După victoria lui Krishna, întors foarte devreme în dimineaţa respectiva, acesta s-a scăldat şi a fost masat cu uleiuri parfumate. Ţinând seama aceasta legenda, in religia hindu - o baie dimineaţa devreme, urmata de un masaj cu ulei aromat, este încă o tradiţie Diwali.
Ravana, care a avut arme zece şi zece capete, a fost împăratul cel rău al insulei Sri Lanka, care a răpit soţia lui Rama. Rama a fost în exil de 14 ani din cauza unui dezacord, chiar daca el, si nu fratele său ar trebui să fie rege, la tronul Ayodhya. După o bătălie mare Rama a ucis demonul şi-a recuperat soţia. Intoarcerea lui Rama cu sotia sa Sita la Ayodhya şi încoronarea lui ulterioară ca rege este sărbătorită de asemenea de Diwali. Când Rama şi Sita au revenit la Ayodhya era o noapte fără lună şi nu au putut vedea unde mergeau. Oamenii lor au pus lămpi in afara caselor lor, astfel încât noul rege si regina sa poata găsi drumul lor, începând astfel tradiţia de festival al luminilor.
Focurile de artificii sunt o mare bucurie si fac parte din modul normal de a sărbători Diwali, deşi în ultimii ani a existat o mişcare împotriva acestor manifestari din cauza zgomotului şi a poluării atmosferice produse, dar şi a numărului de decese şi răniri accidentale inregistrate.
Pentru mulţi indieni festivalul onorurilor zeitei Lakshmi, zeita averii – este reprezentata de Diwali in sens de bogăţie şi prosperitate. Oamenii inceap o noua afacere, un nou an la Diwali, iar unii hinduşi vor spune rugăciuni zeitei pentru a avea succes in noul an. Unii oameni construiasc un mic altar pentru zeita şi-l decoreaza cu bani şi cu imagini de recompense de avere, cum ar fi masini si case. Hinduşii vor lăsa ferestrele si usile din casele lor deschise, astfel încât Lakshmi sa poata veni, iar in zona Indiei de sud se deseneaza cu petale desene Rangoli ce sunt trasate si la etaje. Rangoli sunt modele florale specifice şi subiectul cel mai popular este floarea de lotus. Aceasta deoarece imaginile Lakshmi in spectacol tradiţional sunt reprfezentate cu zeita fie deţinand un lotus, fie sau stă pe o floare de lotus. Zeita Kali este sarbatorita la Diwali în Bengali şi Oriya, ca zone de conflict.
Indienii văd in sarbatoarea Diwali si o ocazie de a juca jocuri de noroc. Aceasta provine de la o legenda in care zeita Parvati a jucat zaruri cu soţul ei în această zi şi ea a spus că oricine a pariat pe Diwali pe timp de noapte, va face numai bine. Diwali este foarte mult consiuderata o sarbatoare ce ofera un timp pentru cumpărarea şi schimbul de cadouri. În mod tradiţional dulciurile şi fructele uscate au fost cadouri foarte comune de schimb, dar festivalul a devenit si un timp pentru cumpărături serioase, care să conducă la anxietate, care erodează mercantilismul, care este latura spirituală a festivalului.
În cele mai multe festivaluri de acest gen, negustorii se aşteaptă ca vânzările să crească substanţial, în numai cateva săptămâni înainte de festival.. Diwali este, de asemenea, în mod tradiţional un timp pentru a redecora casele si de a cumpara haine noi.

Sperand ca aceasta sarbatoare sa va aduca lumina in suflet si bucurii, va urez un sincer HAPPY DIWALI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu