joi, 9 septembrie 2010

IN MEMORIAM... GANESH CHATURTHI

Astazi sarbatorim cu totii GANESH FESTIVAL sau, mai bine-zis NASTEREA LORDULUI GANESH.

Toate persoanele de religie HINDU din lume sarbatoresc astazi ziua de nastere a Lordului, cunoscut si sub numele VINAYAK CHATURTHI sau VINAYAKA CHAVITHI.

Sarbatoarea in sine dureaza zece zile si se celebreaza anual in perioada post-musonica, intre a joua jumatate a lunii august si luna septembrie. Este considerata cea mai deosebita sarbatoare, cea mai elaborata dintre sarbatorile de rit Hindu, o atentie deosebita fiind acordata in statul Maharashtra, precum si in statele din sudul Indiei. Pot sa spun ca imi amintesc cu placere zilele petrecute in Bangalore 2006 cu ocazia acestui festival. Transmit pe aceasta cale multumiri tuturor celor care m-au sprijinit in drumul meu spiritual de atunci si pana acum.

Lord Ganesh este considerat ca fiind Zeul Intelepciunii si Prosperitatii, iar o data cu sarbatorirea Sa, El aduce doua saptamani de lumina, bunastare si prosperitate. Se sarbatoreste practic in perioada de luna noua, in luna lunara de Bhadrapada.
Lord Ganesh este invocat inainte de orice inceput , chiar si inainte de a incepe lucrul, rugaciunea catre El fiind de bun augur, crezandu-se ca pentru indeplinirea oricarei dorinte, binecuvantarea sa este absolut necesara.

Conform mitologiei Hindu, Ganesh este fiul lui Shiva si Parvati, fratele lui Kartikeya – zeul conducator al zeilor. Legenda spune ca Parvati l-a creat pe Ganesha din aluat de lemn de santal – recunoscut ca fiind un lemn usor, parfumat, si cu proprietati curative deosebite. Se spune ca Parvati l-a insufletit sufland duh curat peste el, ea dorindu-si foarte mult un copil. Insa intrand in casa pe neasteptate, Shiva i-a retezat capul copilului. Parvati a fost cumplit ravasita de intamplare si i-a cerut lui Shiva sa il reinvie. Acesta vazand suferinta ei, se indura si taind capul primului animal iesit in cale, animal ce nu dormea, si anume un elefant, il readuce la viata pe copil, punand in locul capului sau, capul elefantului.

O alta legenda spune ca in timpul unei aniversari, mama sa Parvati a gatit peste 20 de tipuri de produse alimentare delicioase si o multime de terci dulce. Ganesha a mancat atat de mult, incat si-a umflat extrem de mult burta. Si cum se spune ca seara se plimba alaturi de un soricel, si avand burta atat de mare, vazand ca soricelul s-a speriat rau vazand un sarpe, Ganesh a luat sarpele si si-a strans burta cu el. In acel moment a auzit un ras venind dinspre cer, iar uitandu-se in sus a vazut ca Luna radea de el. Suparat, si-a rupt un colt si l-a aruncat spre Luna cea batjocoritoare. Parvati, vazand acestea, a blestemat Luna si de aceea se spune ca de aceasta sarbatoare este bine sa nu privesti la Luna, pentru a nu se considera ca fiind o batjocorire a lui Ganesh.

Mitolologia Hindu este plina de simboluri si aceste legende nu fac decat sa ne explice filozofia aparitiei lumii, din burta lui Ganesha – Lord al prosperitatii. Parvati devine astfel energia primordiala. Cele sapte taramuri de sus, sapte taramuri de jos si cele sapte oceane ce se afla in burta lui Ganesh nu sunt decat simboluri ale cosmogomiei. Energia detinuta de Ganesha – energia cosmica Kundalini – este simbolic reprezentata de sarpele care ii tine burta si il leaga astfel pe Ganesh de realitate, de viata, de pamant. Soricelul cu care se plimba Ganesha nu este altceva decat Ego-ul nostru, pe care dorim sa il controlam. Se spune ca omul care isi poate controla ego-ul are Constiinta Ganesha sau mai bine zis, constiinta lui Dumnezeu.

Lokamanya Tilak a vizualizat importanta culturala deosebita a acestei divinitati si a adus Ganesha Chaturthi ca Festival National Indian, devenind cel mai important festival in timpul domniei Peshwa in Mahatashtra, dobandind o larga cunoastere universala, reunind toate castele indiene si toate natiile lumii in decursul a cateva secole. Nenumarate religii mentioneaza Puterea Elefantului si Memoria de Elefant, venerand astfel acest idol mitologic, in fiecare casa de origine indiana fiind inchinat cu afectiune.

Se spune ca intonarea Mantrelor simbolice pana la ajungerea in transa va aduc liniste in suflet, iar mantra special destinata destramarii obstacolelor de tot felul a fost incercata de diferite persoane din diferite religii, dar care au crezut in puterea adevarata a Elefantului, avand efectul scontat.
Stim cu totii ca este vorba despre puterea de sine, autostapanire si gandire pozitiva, cu totii stim ca autosugestia conteaza foarte mult in trecerea anumitor obstacole, insa puteti si dvs. incerca pentru linistirea si infrangerea problemelor sa recitati urmatoarea Mantra: “OM GAM GANAPATAYE NAMAHA” ....(De obicei mantra se recita de 100 de ori, fiecare cuvant intonandu-se pana cand simtiti vibratia respectiva).

Toate binecuvatarile Lordului Ganesh sa fie cu voi, sa va dea rezistenta in fata obstacolelor spirituale! Va urez cu aceasta ocazie sa atingeti succesul in tot ceea ce inteprindeti. Fie ca toate problemele dvs. sa fie eliminate prin binecuvantarile Lordului, Acesta sa va confere eliberarea spirituala si prosperitatea materiala de care aveti nevoie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu